top of page

Obezitatea nu este sanatate!

Actualizată în: 8 nov. 2019


Poate poza acestui articol vi se pare exagerată dar nu și pentru cei de la Cosmopolitan. Nu vreau să o ridiculizez pe fata de pe coperta, nu pentru felul cum arată. În schimb mi se pare total lipsit de scrupule să mediatizezi un concept, un stil de viată care poate duce la moarte și aici mă leg și de model dar și de Cosmopolitan. Ambii îndeamnă oamenii ( copii, tineri, adulți ) la o viată chinuitoare și nesănătoasă. Nu cu mult timp sponsorizau anorexia prin photoshopare nenaturală, iar acum bulimia.

"Nu lăsați greutatea să vă măsoare succesul. E doar o cifră". Am întâlnit de multe ori această afirmație fiind folosită și în foarte multe articole de genul. Ce-i drept dacă stăm să analizăm mai bine, au dreptate. Kilogramele nu atestă cat la % din acestea este țesut adipos și cat masa musculară (acest lucru se poate află doar dacă ai un cântar special). Spre exemplu dacă un bărbat cântărește 100+ kg nu înseamnă neapărat că e gras, chiar dacă par multe kilograme. Corpul lui poate conține un procent scăzut de grăsime dar o masa corporală foarte mare. Se mai ia în calcul greutatea oaselor, înălțimea, procentajul apei din corp, etc. Dar să lăsăm aceste lucruri pentru mai târziu.

Din păcate multe din aceste articole nu se referă la procentul de grăsime sau masă corporală ci mai degrabă la imagine. Cred că ați auzit de multe ori expresia " Nu contează cum arăți pe exterior, important e cum ești în interior". Da, este foarte important modul în care gândești, felul în care te comporți dar nu putem nega faptul că prima impresie o faci fizic. Dacă tu te simți fericit în pielea ta, este foarte bine....dar câte persoane au stima de sine scăzută din cauza kilogramelor în plus? Răspunsul este : foarte multe. În multe cazuri acestora le este rușine să recunoască faptul că nu sunt mulțumiți de felul cum arată și își caută încrederea proprie în articole de gen " Nu contează cum arăți, simte-te bine în pielea ta, nu îi lasă pe alții să te definească". Acești oameni care publică genul acesta de articole / mentalitate vor să vândă cuvinte bune într-un mesaj prost.

Părerea mea este că acestea sunt scrise de niște oameni frustrați de cum arată ( să nu se înțeleagă greșit.... toți avem frustrări, nu e nicio rușine în asta) ce nu doresc să își dea silință în a-și îmbunătății sănătatea și fizicul. Așa că dacă ei nu o fac, tu de ce să o faci? Este clar că aceștia se mint singuri, încearcă să pară confidenți de cum arată, dau vina pe glanda sau folosesc scuză des întâlnită " E genetic!", sunt invidioase pe persoanele cu o greutate normală, când în realitate ei doresc să nu se simtă singur într-o bătălie în care nu mai vor să lupte. Așa că tot ce a mai rămas de făcut este să convertească alte persoane supraponderale sau obeze, la o mentalitate total greșită ce poate aduce repercursiuni fatale.

Mentalitatea acestor oameni nu este un exemplu deloc bun pentru cei ce se chinuie cu obezitatea, poate și din cauza unei probleme de sănătate, dar care vor să facă o schimbare în viată lor. Oameni dragi.....OBEZITATEA NU ESTE SĂNĂTATE! Nu e un subiect de ras, nu susțin fat shaming-ul vreau doar că oamenii să înțeleagă de ce este nesănătos să nu ai grija de ține.

Am citit articole intitulate ceva de genul : " Sunt obeză și sunt mandră de asta", "Nu trebuie să iți fie rușine cu corpul tău, fiecare suntem diferiți", etc - Așa e, fiecare corp este diferit dar când ajungi la anumita greutate nu este etic să mai folosești aceste expresii. Poate o să mă întrebați de ce mă interesează felul în care gândesc alții. Nu sunt în măsură să judec opiniile unei persoane decât atunci când acestea devin distructive și în momentul când se mediatizeaza un mesaj greșit. De aceea vreau să aduc în vedere problemele de sănătate aduse de creșterea în greutate și în ce punct aceasta devine o problema.



Care sunt riscurile obezității?


Obezitatea este de mai multe tipuri ( moderată, severă, foarte severă. morbidă) și diferă în funcție de sex.

Riscurile obezității se pot află determinând tipul de acumulare de grăsimi (androida- acumulare de grăsime tipic masculină manifestându-se chiar și la femei, genoida- acumulare tipic feminină).

  • Spre exemplu riscurile caracteristice obezității androide sunt probleme cardiovasculare și de diabet zaharat de tipul 2.

  • Riscurile cele mai des întâlnite obezității genoide sunt: probleme circulatorii periferice precum staza venoasă, sau hormonale, legate de producția de estrogen și progesteron.

Desigur sunt și multe alte consecințe ale obezității acestea fiind:

  • Izolare și depresie - În cele mai multe cazuri o persoana ce se confruntă cu multă grăsime acumulată, suferă de stări anxioase, lipsa de încredere în propria persoana, izolare de restul oamenilor și de mediul înconjurător, pierderea dragostei și depresie. În consecință aceasta poate refuză socializarea și ieșitul din casa, oprindu-se din orice activitate fizică. Nu e de mirare că de multe ori unii se simt o cauza pierdută și refuză orice ajutor ajungând să se simtă din ce în ce mai singuri. De asemenea, se poate merge chiar pana la discriminări sociale, academice si profesionale.


  • Kilogramele in plus slăbesc inima – Persoanele supraponderale sau obeze (cele având un indice de masa corporala mai mare de 25) prezintă un risc crescut al îmbolnăvirilor de inima si o probabilitate de doua ori mai mare de a avea hipertensiune arteriala decât persoanele cu greutate nromala. Printre bolile de inima se numără : hipertensiunea, insuficientă cardiacă și riscul de ateroscleroza, cu posibile consecințe fatale. Cea mai mai frecventa forma de boala cardiovasculara este boala coronariana sau cardiaca ischemica – numărul 1 la nivel mondial că rata a mortalității (fumatul e abia pe locul 2). Odată cu boala coronariana apare și infarctul miocardic, determinat de îngustarea pana la blocare a arterelor coronare.


  • Obezitatea poate provoca diverse tipuri de cancer - Studiile arată că supraponderalitatea si obezitatea pot fi asociate cu un risc crescut al cancerului de colon, vezica biliara, rinichi, prostata si cancer mamar după menopauza. Din fericire studiile mai un procent scăzut a cancerului si a mortalității in rândul persoanelor care pierd in greutate si se mențin.


  • Diabet - O mare majoritate a obezilor suferă de diabet. Atunci când un bărbat ia constituția unei femei sau o femeie ia constituția unui bărbat din cauza grăsimii, atunci este un semn clar că aceștia sunt predispuși la cancer și la diabet zaharat de tipul 2. La femei, chiar si o greutate puțin peste cea normala creste de 5 ori riscul de a face diabet. Gândiți-va că în caz de obezitate aceasta crește de 60 de ori.


  • Obezitatea provoacă tulburări de respirație - Prin acestea numărându-se apneea (respirația întreruptă in timpul somnului) și astmul. Tulburările de respirație si de somn cresc dramatic la persoanele obeze. Desigur, există pe piață numeroase tratamente pentru apneea de somn și insomnii dar cel mai eficient tratament este pierderea în greutate.


  • Obezitatea duce la infertilitate și lipsa unei vieți intime - specifice persoanelor obeze sunt infertilitatea, disfuncții erectile, probleme ginecologice și sexuale, etc. S-a constatat că persoanele care au o greutate mai mare decât cea normală fie pot avea avort spontan, fie le este greu să duca o sarcina până la capăt.


Alte afecțiuni cauzate de obezitate sunt afecțiuni ale vezicii biliare și accident vascular cerebral. Datorită greutății excesive susținute pe picioare se poate provoca și varice, slăbirea articulațiilor genunchiului, soldurilor și gleznelor ducând cu timpul la artroza. Mai mult de atât s-a constatat faptul că greutatea corporală reprezintă un factor de risc pentru Alzheimer si demență.


În concluzie obezitatea deține un număr foarte mari de afecțiuni fizice, psihologice și emoționale ce au o legătură puternică între ele.


Creșterea în greutate - Când devine o problema?


Părerea mea este că trebuiesc luate măsuri din momentul în care creșterea în greutate devine alarmantă. Câteodată grăsimea se depune inexplicabil de repede într-un timp foarte scurt iar uenele din motive ar fi : un aport caloric de care nici nu suntem conștienți sau de anumite probleme de sănătate, stres, lipsa somnului, anumite medicamente, anticoncepționale, hipotiroida, menopauza, retenția de apa, cauze genetice, etc.

Oricare ar fi cauza, din momentul în care deja se ajunge la supraponderabilitate e nevoie să luați măsuri căci, dacă ajungeți la obezitate chinul este din ce în ce mai mare - „Daca amânăm un lucru ușor , devine greu. Daca amânăm un lucru greu, devine imposibil”.



Care sunt soluțiile și pașii spre o viată mai sănătoasă?


  • În primul rând trebuie să va schimbați pe plan mental. Gândiți-va la viitor, la familia voastră sau la cei care or să sufere de pe urma voastră dacă nu luați atitudine. În cazul în care familia nu va susține în aceasta schimbare, nu vă lăsați descurajați sau manipulați. Trebuie să vă gândiți la propria persoana căci nimeni nu e stăpân pe viată nimănui. TU ești pripriul tău stăpân! Precizez că o vizita la un psihoterapeut v-ar îmbunătăți și mai mult starea psihică și emoțională.



  • Cereți ajutor fără să va fie rușine. Dacă aveți soț/soție, părinți.... vorbiți cu ei și rugatii să vă înțeleagă prin ce treceți si să vă susțină. Este foarte important ca aceștia să aibă grijă cu ceea ce gătesc acasă căci, pentru voi tentația este mare iar acest lucru nu vă face bine. În cazul în care familia nu vă înțelege, citiți punctul de mai sus.



  • Dacă aveți copii sau vă doriți, trebuie să fiți un exemplu de urmat. Este o mare greșeală să îi impui copilului tău aceeași mentalitate ca a ta, aceleiași obiceiuri sau aceeași alimentație total nesănătoasă. Nu va îndopați copiii, îndrumatii spre a face mișcare, nu îi învățați cu fast food dar nici nu îi faceți vegani ( nu sunt de acord cu părinții care le impun copiilor o dieta vegană). Tu trebuie să fii capabil în a-i acordă copilului tău un aport de vitamine și minerale iar acesta să aibă de unde să le ia. Deci în concluzie, fă o schimbare pentru sănătatea ta dar și pentru copilul tău căci, tu ești modelul din viată lui.



  • Faceți mișcare! Efectuarea zilnica de exerciții fizice, chiar si numai pentru 30 de minute, poate aduce o mare schimbare mai ales dacă până acum ați fost persoane sedentare. Totusi pentru evitarea unor probleme grave de sănătate in viitor, e suficient si de trei ori pe săptămână. Când facem exerciții ardem calorii. Dar trebuie să vă puneți întrebarea " Ard eu zilnic mai multe calorii decât consum?". Dacă nu e așa, atunci cu siguranță veți crește în greutate fără dar și poate. Prin urmare, mergeți pe jos sau cu bicicleta în loc sa folosiți mașina. Urcați pe scări în loc sa luați liftul. Desigur, eu sfătuiesc toate persoanele ce vor să slăbească să își aloce măcar o ora din timpul lor pentru o activitate sportivă. Din păcate cele mai multe persoane ce se confruntă cu probleme de greutate refuză să meargă la sală din rușine : " dacă se uită ceilalți ciudat la mine?", " dacă toată lumea acolo arată bine și eu sunt singură/singurul care nu arată bine?", " dacă mă fac de ras?". Acestea sunt doar câteva din multitudinea de întrebări pe care aceștia și le pun. Acest tip de gândire este total greșit. Oameni buni! Sala de fitness este făcută pentru a-ți rezolvă diverse probleme de greutate și pentru a te îmbunătăți, nu pentru a defila. Chiar ar fi ciudat că într-o sală de fitness să existe numai modele. Așa că, scapă de inhibiții, vino la sală fără frică, alegeți o clasă dacă iți dorești să socializezi (aerobic, zumba, body-pump, etc). O să observi că multe persoane trec fix prin ceea ce treci și tu.. Apelează la un antrenor personal dacă îți dorești un antrenament specific ție 1 la 1. Fă orice te atrage pe tine dar fă mișcare.



  • Schimbarea alimentației. Alimentația omului de azi nu mai tine cont de nevoile fiziologice, ci mai degrabă de plăcerea ingerării unor alimente. De aceea suntem atrași de alimente nesănătoase ce conțin potentiatori de arome. Acestea par mai gustoase decât mâncărurile sănătoase. Dacă ar fi să alegem dintre o porție de broccoli cu piept de pui vs. o porție de cartofi prăjiți cu aripioare picante..... cine credeți că ar câștigă? Mulți, foarte mulți ar alege-o pe a doua. Totuși, ce este de făcut? În primul rând trebuie să se stabilească niște reguli:

  1. Cura de slăbire nu trebuie să se suprapună cu o perioada stresanta din viată ta. Deja șansele de a te mobiliza scad drastic..

  2. Nu te umple de alimente înainte de a începe dieta. Îți diminuează din start încrederea in forțele proprii.

  3. Trebuie să îți setezi obiective iar acestea să fie reale. Alegerea unui top-model ca obiectiv nu este ințeleapta ( dacă pe tine te motivează, este altceva). Iți vei creea singur așteptări nerealiste. Abordarea " încet și sigur" este cea mai eficientă.


Următorul pas este de a stabili împreună câteva repere în ceea ce privește alimentația iar acestea sunt:

  1. Masa de seara trebuie sa fie cat mai simplă, ușoară si servita cat mai devreme! Daca cina devine masa principala a zilei, nu ai cum să obti rezultate;

  2. Înfometarea nu este o soluție!

  3. Savurează alimentele, mestecându-le de cât mai multe ori;

  4. Este necesar consumul de 2-3 litri de lichide pe zi (apă, ceaiuri). Nu recomand băuturile din fructe sau smoothie-uri, acestea conținând fructoză. E preferabil să consumam apă plata în locul celei minerale carbogazoase. Se elimină din dietă băuturile acidulate, cele sintetice, cu mult zahăr;

  5. Încearcă să mănânci fructe în prima parte a zilei în special dimineață și în niciun caz seara. Deoarece acestea conțin fructoză ce se transformă în glucoză în corpul uman. Studiile asociază consumul excesiv de zahăr din fructe dulci și din sucuri naturale cu distrugerea rinichilor si cu bolile cardiovasculare, precum hipertensiunea, cauzată de compușii chimici pe care fructoza îi formează, atunci când ajunge în sânge. Consumul lipsit de moderație, poate duce la multiplicarea numărului de trigliceride (grăsimi din sânge) asociată si cu creșterea masei de grăsime corporală.

  6. Dacă iți plac foarte mult fructele poți opta pentru zmeură, afine, mure si coacăze. Acestea sunt fructe excelente atât din punct de vedere al substanțelor nutritive conținute, cat si din perspectiva aportului caloric si al indicelui glicemic redus;

  7. Renunță la "ronțăielile" din fata televizorului.

  8. Se reduc alimentele bogate in grăsimi ce conțin și multe E-uri: mezeluri, cașcaval, brânză topită, alune prăjite.

  9. Legumele si fructele consumate în stare crudă sunt o sursă bogată de vitamine antioxidante si enzime, ce dau vitalitate si energie.

  10. Alimentele bogate în fibre sunt o prioritate! Fibrele se îmbibă cu lichide, apoi se umflă dând senzația de sațietate. Alimentele bogate în fibre sunt: pâinea neagra, cerealele, legumele si fructele, ultimele consumate în stare cruda;

  11. Înlocuiește carnea de porc si de vita cu pește și pui. Carnea se combină corect cu garnituri pe bază de legume, ciuperci, salate si orez. În nici un caz cu paste făinoase, cartofi sau carbohidrați cu indice glicemic ridicat!

  12. Elimină dulciurile concentrate : sticksurile, cipsurile, biscuiții, ciocolata, napolitanele, etc;

  13. Evită consumul de alcool, deoarece acesta aduce un aport caloric suplimentar;

  14. Dacă vorbim despre o persoana supraponderală, se va reduce cu 500 kcal dieta obișnuită, cu o noua reducere a aportului caloric cu același număr de calorii după inca 2-3 săptămâni;

  15. La persoanele obeze, cu un aport caloric foarte mare (peste 3500 kcal/zi) se prefera o atitudine mai drastica. La fel de importanta că si scăderea in greutate este menținerea greutății dobândite. Pentru aceasta este indicată și continuarea/intensificarea exercițiului fizic;

  16. Este important să vă cumpărați un cântar de bucătărie și să faceți rost de un tabel cu conținutul in kilocalorii al alimentelor;

  17. Se poate opta și pentru un jurnal în care să se noteze alimentele pe care le consumi, abaterile alimentare, stările emoționale, încurajări etc.

  18. Tratamentul chirurgical. Cui se adresează aceste operații? Scriitorii cârtii Mayo Clinic on Healthy Weight precizează: „Medicul iți poate recomandă intervenția chirurgicală dacă indicele masei tale corporale depășește 40, semn de obezitate grava“. Lucrarea Mayo Clinic Health Letter arată: „In genere, tratamentul chirurgical se recomandă numai obezilor cu vârsta intre 18 si 65 de ani, care au un indice al masei corporale de peste 40 si a căror sănătate este în mare pericol din cauza obezității“



Am scris acest articol cu gândul la oamenii care se simt doborați de condiția lor . Știu cât de greu este și cât de dureros. Am cunoscut foarte multe persoane care trec prin așa ceva deci, sunt în cunoștință de cauză. Da, acest text este destul de lung dar complex. Nu am vrut să sar peste diverse aspecte si să devină un conținut incomplet.

Sper ca sfaturile mele ca instructor de fitness să aducă numai îmbunătățiri în viată tuturor celor care doresc o schimbare. Nu vă lăsați conduși de alte persoane ce vor să vă facă rău, nu citiți articole sau nu ascultați sfaturi din gura unor oameni care răspândesc idei nesănătoase și periculoase. Numai voi aveți puterea să vă schimbați și cu voință, totul este posibil. Fiți conștienți de problema voastră și cereți ajutor oricând e nevoie fără să va fie rușine.


Țineți minte că nu sunteți singuri!


*Vă rog sa ma sustineti si pe pagina de Patreon caci pun foarte mult efort in a scrie cele mai frumoase articole, doar pentru voi.* https://www.patreon.com/walkoflife






bottom of page